at skære tænder kan være et tegn på stress

Er du stresset? At skære tænder kan være et tegn på stress

Skærer du tænder? Føler du dig stresset. Disse to ting kan faktisk godt hænge sammen. Der er mange grunde til at skære tænder, det fortalte min tandlæge mig for nyligt. Jeg skærer nemlig tænder om natten, og det kan ses på mit tandsæt. 

Hvad er årsagen til at skære tænder?

Der kan være mange forskellige årsager til at skære tænder. Man kan ikke rigtig sige med sikkerhed, hvorfor nogen skærer tænder og andre ikke gør. Jeg er så en af dem, der gør. Øv øv. Men hvad jeg ikke havde forventet var, at min tandlæge kodede det sammen med stress. Jeg har da meget at se til, og sover rimelig lidt, men jeg troede ikke, at jeg decideret var stresset. Det kunne han så fortælle mig, at mine tænder bar tydeligt præg af. “Af hvad?” tænkte jeg. Det kan også være, at dine tænder sidder forkert i munden, at du drikker for meget kaffe eller ryger, eller det kan simpelthen være noget medicin du tager, som påvirker dig. Jeg vil rigtig gerne stoppe med at skære tænder. Både fordi det ødelægger mine tænder og fordi min kæreste nærmest ikke kan sove om natten, fordi lyden af det gør ham utilpas.

Hvad er løsningen så?

Jeg har hovedpine i løbet af dagen og mine kæber gør ondt, så jeg søgte selvfølgelig hjælp hos tandlægen. Jeg ville rigtig gerne finde en løsning på det, og stoppe med at skære tænder. Jeg har nu fået en bideskinne i første omgang. Min tandlæge vil se, om jeg kan undgå at få rettet min tandstilling, da det er en dyr omgang. Bideskinnen skal jeg sove med, og så skal jeg skrive ned hver dag hvilke symptomer jeg har og om jeg føler mig stresset, har drukket meget kaffe osv. Hvis det ikke bliver markant bedre i løbet af en måned, så skal jeg have rettet mit tandsæt. Her skal man også efterfølgende sove med en natskinne. Men udover alle disse kosmetiske ting, så skal man også arbejde med hvilke faktorer der provokere at jeg skærer tænder. Så jeg skal nu se på, hvordan jeg bliver mindre stresset. Jeg skal kontrollere min tid bedre, udnytte små åndehuller i løbet af dagen og lade være med at sige “ja” til alting. Selvom det er svært. Og så må jeg kun drikke en kop kaffe om dagen.

Læs også om hvordan du undgår raffineret sukker i din hverdag – det har også indflydelse på dine tænder.