Sunde chips

3 slags chips, du kan spise (næsten) uden skrupler

Alene ordet ‘chips’ giver helt garanteret Christian Bitz dybe rynker i panden.  Kartoffelchips er nemlig i den grad fy-fy i sundhedsregi – men sådan behøver det faktisk slet ikke at være.

Der findes nemlig en masse chipsvarianter, du selv kan lave, der ikke bygger på kartofler og store mængder fedt.

Her giver jeg tre forslag til alternativer, du (næsten) helt roligt kan spise løs af, når de lange vinteraftenener indbyder til lidt ekstra selvforkælelse.

Zucchini

De fleste har nok hørt, at chips giver bumser. Mange har nok også hørt, at det er en skrøne. Jeg vil hverken be- eller afkræfte de udsagn, men ét er sikkert: Mange mennesker oplever, at de får fedtet hud, når de spiser sprøde, salte kartoffelchips.

Hvis du vil undgå den fedtede hud og stadig nyde crispen fra chipsne, kan du kaste dig over zucchinichips. For paradoksalt nok er zucchini faktisk godt mod at holde huden ren, og så skulle grøntsagen endda også gøre håret mere skinnende.

Fremgangsmåde:

Du skal ganske enkelt skære zucchinien i tynde skiver, dryppe med en lille smule olie og krydre let med salt og peber samt hvad du ellers ønsker. Derefter skal de i ovnen, til de er dejligt sprøde, og du kan – alt efter hvor sunde de skal være – krydre med lidt ekstra salt efterfølgende.

Gulerod

Gulerødder har et fantastisk højt vandindhold, og grøntsagen er gennem tiden blevet hyldet for en lang række gode egenskaber. Blandt andet er gulerødder hyldet for at reducere alt fra rynker til risikoen for kræft – og nu kan du altså forklæde mirakelroden som en sprød snack.

Fremgangsmåde:

Fremgangsmåden minder om den, zucchinichips tilberedes efter. Du skærer simpelt dine gulerødder i tynde skiver, dupper dem let med olie, og bager dem i ovnen, til de er sprøde. Når chipsne får kulør og krøller, er de klar til at komme ud og blive let saltet.

Pita

Vent, det er jo ikke en grøntsag? Nej, og denne variant er heller ikke i lige så høj grad ‘sund’, som de øvrige to. Dog er pitachips stadig et meget bedre valg, end typiske kartoffelchips. Modsat gulerod- og zucchinichips vil jeg anbefale, at du krydrer med lidt mere end salt og peber.

I udgangspunktet har pitachips nemlig ikke en helt vildt meget smag, men lidt paprika, eller hvad du ellers foretrækker, gør i den grad underværker – samt (naturligvis) salt og peber.

Fremgangsmåde:

Halvér pitabrødene, og pensl med olie. Dernæst skærer du dem din ønskede chips-størrelse, krydrer med krydderier efter ønske og giver chipsne 5-10 minutter i en varm ovn.

Let, ikke?